OFL projecten onder de loep: Dorpshart Lisse

OFL projecten onder de loep: Dorpshart Lisse

Maak kennis met de mooie Lissese projecten die door het Ondernemersfonds Lisse worden ondersteund. Aan het woord Jan Kik, eigenaar van opticien Bril Jan’t, over de projecten van het Dorpshart Lisse. Samen werken aan een levendig Lisse!

  1. Wat maakt ondernemen in Lisse zo mooi?

Lisse heeft een regiofunctie in de Bollenstreek. Toen ik 20 jaar geleden vanuit het Westland op zoek was naar een eigen winkel in deze streek, kwam ik op een dag terecht in Lisse. Ik trof een prettige en gezonde omgeving aan met een levendig centrum waar niet alleen Lissenaren winkelde. Ik kon hier een zaak overnemen en toen ik door de cijfers liep zag ik potentieel. Het is een goede keuze geweest. Inmiddels ben ik hier ingeburgerd, is mijn zaak elk jaar mooier geworden en is er in de winkel altijd reuring en gezelligheid. 

  1. Hoe ben je bij het Ondernemersfonds Lisse betrokken?

Ik ben al heel wat jaren actief in het bestuur van het Dorpshart Lisse / Koopcentrum Lisse. Vanuit die positie ben ik betrokken geweest bij de oprichting van het ondernemersfonds in 2006. Het is een succes gebleken in Lisse. Wij organiseren in het centrum bijvoorbeeld veel evenementen en activiteiten uit deze gezamenlijke pot geld. Iedereen betaalt mee en iedereen profiteert mee. 

  1. Welke projecten zijn er zoal ondersteund door het Ondernemersfonds voor het Koopcentrum?

Denk aan verlichting in de winkelstraat, kerstversiering en bloemen in het voorjaar. Maar ook de Sinterklaasintocht, zomermarkten en ander initiatieven worden in gezamenlijkheid betaald vanuit de ondernemerspot. Allemaal projecten die ervoor zorgen dat het koopcentrum van Lisse aantrekkelijk en levendig blijft. 

  1. Wat zou je willen zeggen tegen ondernemers die geen gebruik maken van het Ondernemersfonds? 

Heel dom. Want na een paar jaar valt niet aangevraagd geld uit een bepaald cluster vrij en dan wordt het overgeheveld naar de algemene pot. Vanaf dat moment gaat het bestuur van het ondernemersfonds over dat stukje budget. Dit vrijgevallen geld gaat bijvoorbeeld naar charitatieve doelen, wat natuurlijk nobel is, maar het is mijns inziens van ondernemers voor ondernemers. Ik denk dat veel ondernemers niet goed genoeg weten hoe het werkt. Het staat wel allemaal keurig netjes op de website, maar het blijft iets waar ondernemers zich gewoon niet in willen verdiepen.
 

  1. Heb je als ondernemer ook individueel voordeel van de activiteiten? 

Als het goed is heeft iedere ondernemer in het koopcentrum individueel voordeel van de projecten. Want een gezellig en actief centrum betekent meer aanloop in je winkel. Ook binden de gezamenlijke projecten ons als winkeliers. Je moet het samen doen. Ik maak mij daar graag hard voor. En dat betekent dat collega’s graag een praatje komen maken in de winkel en ik bijna een soort publiek figuur ben geworden in Lisse. Dat levert goodwill op en veel gezelligheid. Maar soms ook niet. Want als het over moeilijke kwesties gaat, zoals de koopzondag of winkeltijd verruiming dan kun je het niet voor iedereen goed doen. Dan voel je je ook weleens de kop van jut. 

  1. Wat zou je graag nog doen in Lisse? 

Veel dingen! Ik zou allereerst het centrum van Lisse graag nog meer op de kaart willen zetten. Alleen al door op de toegangswegen digitale informatieborden te plaatsen met daarop actuele informatie over wat er hier in het centrum te doen is. 

Ook vind ik dat we waakzaam moeten zijn ten aanzien van de kwaliteit van het winkelaanbod. Je moet er niet aan denken dat zich in ons centrum allemaal goedkope winkels vestigen en de uitstraling van ons centrum achteruit gaat. Ik zou graag meer exclusiviteit zien in ons winkelaanbod. We moeten zorgen voor meer hoge kwaliteitswinkels waar mensen voor willen omrijden. Daar is goed beleid, structuur of wellicht een soort ballotagecommissie voor nodig. Wellicht kan het Ondernemersfonds Lisse een stimulerende rol spelen in het aantrekken van kwaliteitswinkels, bijvoorbeeld door startups in Lisse een financieel vangnet te bieden. 

Foto / film: Jan Kik, eigenaar opticien Bril Jan’t