OFL projecten onder de loep: Horeca Lisse

OFL projecten onder de loep: Horeca Lisse

Maak kennis met de mooie Lissese projecten die door het Ondernemersfonds Lisse worden ondersteund. Dit keer aan het woord de eigenaar van restaurant De Vier Seizoenen Ton Freriks over de projecten van Horeca Lisse. Samen werken aan een levendig Lisse!

  1. Wat maakt ondernemen in Lisse zo mooi?

Ik ben geboren en getogen in het centrum van Lisse. ijn ouders hadden hier een brood & banketbakkerij. ‘T Vierkant is het echte oude dorpscentrum van Lisse, vroeger zat in ons pand een ouderwetse slagerswinkel. Inmiddels is ‘T Vierkant getransformeerd naar het levendige horecacentrum van Lisse. In een straal van 300 a 400 meter zitten hier zo’n 25 restaurants, lunchrooms en cafés. ‘s Zomers is het hier gezellig met terrasjes en muziek. ’s Winters kun je hier sfeervol dineren. Mijn restaurant, De Vier Seizoenen, zit hier alweer 21 jaar.

  1. Hoe ben je bij het Ondernemersfonds Lisse betrokken?

Ik ben voorzitter van Horeca Lisse, de vereniging van Horeca ondernemers in Lisse. Bij deze verenging zijn 27 ondernemers aangesloten. In die hoedanigheid ben ik ook automatisch het aanspreekpunt van het Horecacluster van het Ondernemersfonds Lisse. Lisse telt in totaal 50 horecabedrijven. Deze bedrijven betalen een jaarlijkse bijdrage aan het fonds en hierdoor ontstaat een pot geld die bestemd is voor gezamenlijke ondernemersprojecten. 

  1. Welke projecten zijn er zoal ondersteund door het Ondernemersfonds voor de Horeca Lisse? 

Dat zijn er in de loop van de jaren al heel wat geweest. De eerste aanvraag ooit was voor De Smaak van Lisse, een prachtige mooi evenement om culinair Lisse op de kaart te zetten. Dankzij veel vrijwillige handen en een bijdrage van het ondernemersfonds hebben we dit diverse jaren kunnen organiseren. Sinds een paar jaar is er de culinaire campagne Lekker Lisse 1+1 gratis. Een succesvolle actie die al jaren in februari loopt. Ook hieraan heeft het ondernemersfonds financiële steun gegeven. 

Tijdens het terrassenseizoen (van maart t/m oktober) hebben wij iedere zondag – bij mooi weer – live muziek op ’T Vierkant. Het ondernemersfonds ondersteunt dit initiatief ook. Het brengt veel gezelligheid in het dorp. En over gezelligheid gesproken, momenteel staan er 50 kerstbomen verspreid over het centrum van Lisse. Voor het neerzetten, de verlichting, het onderhoud en het op tijd weer weghalen is mankracht en geld nodig. Ook dit wordt uit de pot van het ondernemersfonds betaalt. 

  1. Wat zou je willen zeggen tegen ondernemers die geen gebruik maken van het Ondernemersfonds? 

Heel simpel: ga er wel gebruik van maken! Je laat echt wat liggen. Als je een goed idee hebt, het is in het algemeen belang van Lisse en het is gratis toegankelijk dan kun je een aanvraag doen bij het ondernemersfonds voor financiële steun. Het is helemaal niet ingewikkeld. Op de website vind je een knop voor een formulier, deze vul je in en je aanvraag is ingediend. 

  1. Heb je hier als ondernemer ook individueel voordeel van? 

De projecten zijn altijd bedoeld voor het gezamenlijk belang. Dat wil niet zeggen dat individuele ondernemers daar niet van profiteren. Integendeel. Een sfeervol, gezellig centrum trekt mensen aan. Dat is goed voor de ondernemers in het dorp, maar ook voor onze bezoekers en bewoners. 

  1. Wat zou je graag nog doen in Lisse? 

Ik zou heel graag nog eens De Smaak van Lisse willen organiseren. Of dat nu is in 2021 of 2022, dat maakt niet uit. Het was altijd een geweldig gezellig evenement. Met collega’s schouder aan schouder hard werken, opbouwen, afbouwen en samen veel lol hebben. Voor Lisse is zo’n evenement gewoon goed. Bewoners vragen mij er nog regelmatig naar. Dus waarom niet nog eens organiseren? Of dat nu is op het Heemskerkplein, bij Kasteel Keukenhof of op ’T Vierkant. Daar komen we wel uit. Het is wel flinke klus, dus ik kan het niet alleen. Het lijkt me leuk hierover te sparren met andere ondernemers. Dus heb je ideeën? Kom naar mij toe!

Foto: Ton Freriks, eigenaar restaurant De Vier Seizoenen in Lisse en voorzitter Horeca Lisse.