OFL projecten onder de loep: Theater Floralis Lisse

OFL projecten onder de loep: Theater Floralis Lisse

Maak kennis met de mooie Lissese projecten die door het Ondernemersfonds Lisse worden ondersteund. De eerste keer aan het woord de ondernemers Frank Schermer Voest en Marc van Brug over het succesvolle Theater Floralis Lisse. Samen werken aan een levendig Lisse!

  1. Wat is het Stichting Theater Floralis Lisse? 

Frank: “Zo’n vijf jaar geleden kreeg het oude CNB gebouw een mooie nieuwe bestemming. Waar vroeger mensen samen kwamen om bloemen te veilen, komen nu mensen samen in Floralis voor evenementen, film en theater. Het pand is prachtig, de oude elementen zijn behouden en de theaterzaal is groot, warm en bijzonder. Marc en ik hebben ons hard gemaakt om in deze historische zaal ook cabaret en muziek aan te bieden. Inmiddels is er al 4,5 jaar een rijk gevuld theaterprogramma met grote artiesten.”

  1. Hoe is het Ondernemersfonds Lisse hierbij betrokken? 

Marc: “Veel theaters en culturele instellingen krijgen een subsidie. Theater Floralis Lisse helaas niet. Als stichting houden we onze eigen broek op door middel van kaartverkoop. Wij maken geen winst. Frank en ik verdienen er zelf ook niet aan, wij doen dit puur uit liefhebberij en passie. Vijf jaar geleden hebben wij het Ondernemersfonds Lisse aangeschreven met onze theaterplannen. Hier werd heel snel positief op gereageerd. Inmiddels ontvangen wij ieder jaar een bijdrage van het Ondernemersfonds. Zonder hen zouden wij het theaterprogramma niet kunnen aanbieden. ”

  1. Waarom is het theater goed voor Lisse? 

Marc: “Vanaf het begin af aan reageert Lisse fantastisch. De Lissenaren bleken behoefte te hebben aan een eigen theater. De voorstellingen zijn altijd uitverkocht. Maar onze voostellingen trekken ook mensen aan van buiten Lisse. In de zaal zitten vaak mensen uit het hele land.”
Frank: “Het geeft Lisse een mooi cultureel gezicht en bovendien zorgen we voor vertier in het dorp. Daar doen winkels en horeca ook hun voordeel mee. Bezoekers komen goed gekleed naar de theatershows en maken voor of na de voorstelling graag gebruik van de Lissese Horeca.”

  1. Wat maakt jullie theater uniek?

Frank: ”Wij organiseren bijzondere voorstellingen met bekende topartiesten. Ik werkte vroeger als musicus bij diverse cabaretiers zoals Seth Gaaikema en Brigitte Kaandorp. Dankzij mijn oude netwerk hadden we al snel bekende artiesten staan in Floralis. Denk aan Youp van ’t Hek, Thomas Acda, Henry van Loon en andere grote namen. Deze artiesten komen graag terug, ze houden van onze kleinschaligheid en gastvrijheid. We krijgen vaak te horen dat de zaal, het geluid en de sfeer fantastisch is. Ik durf zelfs te geloven dat er door de historie een beetje magie schuilt op het podium en in de zaal.”
Marc: “Wat ook uniek is, is de prijs. Bezoekers betalen slechts 20 tot 25 euro voor een voorstelling. Van de opbrengst van de kaartverkoop huren wij de artiest, het gebouw en de techniek. Wij zorgen overigens uitsluitend voor het programma van het theater. Het beheer en de horecavoorziening wordt gedaan door de Stichting Bescal.”

  1. Heb je hier als ondernemer ook individueel voordeel van? 

Marc: “Of ik er voor mijn winkel meer omzet uit haal? Dat weet ik niet. Het is ook niet zo makkelijk te meten. Theaterbezoekers kunnen online kaarten kopen, maar ik verkoop ook tickets in mijn winkel. Het levert ons sowieso goodwill op. Sinds ik betrokken ben bij Floralis is mijn netwerk gegroeid. Frank en ik krijgen veel waardering voor wat we in Lisse doen en dat betekent dat we bij veel zaken betrokken worden.”

  1. Wat zou je graag nog willen verbeteren in Lisse? 

Frank: “Ik zou graag meer verbinding willen zien tussen de culturele organisaties. Denk aan Kasteel Keukenhof, Museum De Zwarte Tulp en ons theater. Met klassieke concerten, tentoonstellingen en optredens bedienen we min of meer hetzelfde publiek. Natuurlijk kennen de organisaties elkaar en werken we waar mogelijk al samen. Maar het zou goed zijn om het cultureel aanbod nog meer met elkaar te verbinden en gezamenlijk te vermarkten. Daar is geld en tijd voor nodig. Maar er liggen zeker kansen.”

Foto: Frank Schermer Voest (voormalig antiquair op het Vierkant in Lisse) Marc van Brug (eigenaar Antiekeprenten.nl op het Vierkant in Lisse)